Jarseost - kvalitetsost från Pallars gårdsmejeri
Vad vore livet utan ost!
Deutsch English

Mejeriet

JarseOst startade 2007 av Marianne Pallars. Marianne drev mejeriet fram till 2017 då hon trappat ner för att bli pensionär. Men arbetet i mejeriet fortsätter i samma anda genom vår nya ysterska Sofia Olander. Sofia kom till oss hösten 2016 efter en lång utbildning på eldrimners resurscentrum för mejerister. Sofia älskar getter men än har vi ingen ost gjord på getmjölk. Ni är välkommen att besöka vår gård och mejeri!

     
Gunnel Nilsson                                Marianne Pallars

Vi är ett småskaligt mejeri som tillverkar ostar på ett hantverksmässigt sätt för att vi älskar ost! Allt görs för hand för att få den äkta smaken och de rätta aromerna i alla de ostar vi gör i mejeriet. Sofia är drivande i företaget och tillverkar 10–tal ostsorter som alla går att köpa i olika butiker runt om i Gävleborgs län. Vill man besöka gården får man gärna göra det och samtidigt köpa med några goda ostar i vår fina ostbod!

Idén föddes 2005

Hur vi kom på idén att bygga ett mejeri är en fråga som ständigt återkommer. De hela började med Marianne var mycket duktig på att göra ostkaka. Men för att göra ostkaka till försäljning måste man ha en godkänd lokal och detta började vi fundera på.

Samtidigt gick sonen Olle och utbildade sig till Lantmästare på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Där började han ta reda på förutsättningarna för att bygga ett litet mejeri på gården. Så istället för att utöka antalet kor för mjölkproduktion så blev idén att utveckla den för att öka värdet på mjölken och detta gav oss nya möjligheter.

Marianne började 2005 gå kurser på Eldrimner i Ås i Jämtland och där fick hon utbildning i bland annat osttillverkning och hygien. Men på utbildningen fick hon upp ögonen för mögelostar och fina hårdostar. Detta gjorde att mejeri idén växte till att bli en lokal både för ostkaka och för gourmetostar. De första funderingarna kring mejeribygget kom hösten 2005.

Sommaren och hösten 2006 var bygget i full gång. Februari 2007 blev det godkänt och den första ystningen kom igång.

Marianne
JarseOst Hiklacksvägen 4, 8020 40 Järvsö, info@jarseost.se, Telefon: 0730-63 02 52    Facebook
- en webbproduktion av parny i samarbete med christel schroder -