Mjölken

Mjölken vi gör ost av kommer från gården Joners i byn Vik strax söder om Järvsö. Mårten är född 1979 och började som snickare innan han sadlade om och tog över familjegården och blev lantbrukare på heltid. Vi har valt att köpa vår mjölk av Mårten för att han är en ung och lovande mjölkbonde.

På Mårtens gård har alla djur en fin tillvaro. På gården finns 38 mjölkkor som alla får gå ute och beta grönt friskt gräs hela sommaren. Det finns även ca 30 ungdjur och kalvar på gården. Nyligen började Mårten även med några får som under våren skall lamma i sin hage. Korna hos Mårten är till största delen av rasen Svensk rödbrokigt boskap (SRB), men det finns även några kor av rasen Svensk låglandsboskap (SLB). Korna äter färskt gräs under sommaren men på vintern äter de ensilage, hö, och kraftfoder. Ensilage är konserverat gräs som kossorna gillar väldigt mycket eftersom det blir lite syrligt och saftigt.

En ko väger ca 600 kilo – en matsedel för en dag kan se ut så här:

Ensilage: 20 kg
Kornkross: 9 kg
Kraftfoder: 6 kg
Vatten: cirka 100 liter!

Generellt om mjölkkor

Sverige har två dominerande raser av mjölkkor. Det är svensk röd och vit boskap (SRB) och svensk låglandsboskap (SLB). Till antalet är SLB något fler än SRB men tillsammans svarar dessa raser för cirka 95 procent av landets totala antal mjölkkor.

Antal mjölkgårdar  2016 i Sverige: 3900.st
(Antal mjölkgårdar 2007 i Sverige:  7174.st)
Statistik hämtad från Svensk Mjölk
Mjölkkor i Sverige:  370 000
Antal djur per gård: 81st
Avkastning i snitt: 8771 liter per år.
Tot. antal liter mjölk i Sverige 2012:  2 933 000 Ton. Varav 370 000 ton är kravmärkt