Ostkaka

Skiva ostkakan och lägg den omlott i en smörad form. Droppa på lite grädde och ev. några strösockerkorn. Värm den i ugnen 200-225 gr. När den är genomvarm är den klar att ätas med mixade jordgubbar eller andra bär samt lite vispad grädde.

En god saftsås är inte heller fel, och så serverades den traditionellt.

Mögelostrester i svampsoppa. 4-5 port

Hacka en liten lök. Lägg den i en kastrull med en klick smör. Värm på svag värme tills löken mjuknar. Häll i champinjoner eller trattkantareller som får fräsa med en stund. Tillsätt 1 dl vetemjöl, rör om. Häll i 1,5 lit vatten samt hönsbuljong eller egen kokt buljong. Låt allt koka upp. Sänk värmen så soppan får småkoka en stund. Häll i 2 dl vispgrädde, lite citronsaft eller vinäger. Mot slutet lägg i smakrik blåmögelost. (ca 30-50g ost. Går bra att blanda ostrester från kylen) Salta och peppra om så behövs. Glöm inte att smaka av. Lycka till!

Varm Cambolina i ugn

Värm ugnen till 225 grader.
Lägg Cambolina i en ugnsäker form (En stor eller små).
Hacka valnötter och hasselnötter samt skiva torkade aprikoser och fikon.
Värm honung i en kastrull blanda i 1 msk fint rågmjöl. Rör om.
Häll den varma honungen över osten, samt ös över nöt och fruktblandningen.
Ställ in formen i ugnen. Grädda tills osten blivit genomvarm och mjuk och nötterna lite rostade. Ät och njut!